Sabtu, 2 Oktober 2010

Accidents Happen

Salam...hari ni gua nak kongsi cerita sikit pasal accident. Pasal pada pukul tah barapa, dalm 45 minit sebelum isyak, gua terlibat dengan kemalangan.

Sapa salah?
Woo tu bukan salah gua...sebenarnya salah pemandu lah. Dan pemandu tu pun laju la kot time jem camni.





Amacam ape rase tengok bahagian kemek kete baru nih. Macam mana lah leh jadi camni. Sebenarnya Onesli gua cakap kat lu..gua tak pernah terlibat gan kemalangan kereta. Terbalik moto adalah. Dan yang paling penting bukan gua yang drive mase xcident nih. Kebetulan lak lesen gua expire bulan lepas...fuhhh selamat gua.

Gua jadi co-pilot ja malam 2. Dan memang tugas gua la nasihat pilot sejati sebelah gua nih. Tapi Allah swt nak bagi pengajaran. Time gua gah check peta garmin kat nokla gua yang best nih, pilot gua nih tak nampak kera kereta kat depan dia berhenti. Sah-sah la gua pom tak nampak pasal duk sibuk mencari lokasi dalam garmin tu. 

Dengan laju nya pilot gua yang hebat nih memecut tapi tak sampi 2 saat sebelum bontot kereta depan disentuh oleh kereta gua naik nih gua sempat dengar " Aiiiihhh...." 

"GEDEBOOOONGGG" bunyi kesan hasil dari mometum yang tinggi. Masa tu gua nampak kereta depan gua yang dah berhenti bergerak semula kedepan pasal kena langar.

 

Bayangkan betapa laju nya pilot gua bawak sampai kereta yang dah berhenti kat depan tu leh mengelonsor  langar kereta depan dia lak. Pendek kata 3 kereta lah 'bedegungg'.

Tapi Alhamdulillah gua bersama pilot habat gua nih terselamat. Cuma pilot gua ja lebam-lebam. Pemandu gan penumpang dalam kereta depan gua tu pom selamat.
Dalam beberapa minit pas tu gua pi lah balai trafik. Dah lah tau mana balai nye...nasib baik ada garmin. Pastu gua pi balai polis bukan balai trafik..huhu sekarang gua jadi pilot pasal xpilot gua ngah nagis ketakutan.
Gua pom takut pasal 1st time nih...tapi contol macho tu wajib
Pengajaran penting bila kemalangan yang gua dapat :-
  1. Istighfar dan megucap banyak-banyak. Moga tidak panic dan dipermudah kan segala kesulitan. Pastikan hazart dihidupkan.
  2. Matikan engine bagi megelakkan short pada terminal bateri atau kebakaran akibat kobocoran atau paip tangki minyak (fuel).
  3. Periksa keadaan anda dan penumpang anda dan keluar apabila pasti selamat, jika tidak dapat keluar tekan hon bagi menarik perhatian orang awam supaya datang membantu.
  4. Jangan telephone orang tua anda dalam keadaan ini jika anda tahu atau tidak tahu orang tua anda menhidap darah tinggi atau lemah jangtung.atau seumpamanya. Sebalik nya telepone rakan-rakan anda atau adik-beradik.
  5. Jika tiada kecederaan anda boleh membuat laporan polis trafik dengan segera. Jika kecederaan serius telepone ambulance. 
  6. Ingat nyawa dan keselamatan lebih penting dari kereta anda. 
  7. Anda perlu tahu bahwa perlangaran hadapan mungkin menyebabkan tangki, paip atau radiator kereta anda bocor. Jadi seeloknya jika anda tidak pasti keadan ini, mati kan engine atau jangan meggunakan kenderaan ini pada masa itu. Jika tidak insuran tidak akan cover kalau engine over heat dan rosak, sebab kerosakan itu bukan akibat dari kemalagan lagi.
Kalau beli kereta tu buat 2nd driver...orang insuran xkan cerita pasal 2nd driver tau..xpasal anda anda kena kluarkan RM400 sebab kemalangan berlaku ketika orang lain memandu dan bukan nya pemilik kenderaan itu. Klu da bli tapi tak buat 2nd driver, nanti nak bayar insuran akan datang suruh dia buat 2nd driver...
Ada banyak gua nak cerita. Tapi gua penat..zzzz
p/s: Akhirnya gua sampai ruma sewa gua gan teksi lalu trus membuka dan menaip belog ini. Sekian wassalam.

15 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kau xkne saman plak?? kate lesen xpire?? kau bawak plak kete tue??

Tanpa Nama berkata...

ape da kutuk awek sendiri

hafizm berkata...

bawak dekat ja.tuk pi balai polis...

Nobita Sensei berkata...

laaa..camna leh eksiden ni? aisehhh..

Tanpa Nama berkata...

bwk dkt pun.. kalo polis tau.. sah2x kne saman

hafizm berkata...

kena cover lah..da xda org leh bwh...tp mmg ttp kena saman pasal langgar keta org len. 2 lai kira la

Tomato Gurl's Life berkata...

sabar ye..dugaan..lain kali ingat perbaharui lesen..

Solihin Zubir berkata...

perghh.. seb bek idup lg.. hehe..
moral utk lu jugak bro.. jgn lupa renew lesen. kalo x, xdela jd camni.. hehe.. :D

hafizm berkata...

yea betoll dapat $$$ gua pi renew lesen kapal selam sekali...hahaha

Kuman Chaos berkata...

uuiiihh tragis tu... lespek sama lu sebab maintain macho :D
Kuman "komen" Entry

TiNgTiNgTiNg berkata...

ooo menten macho taik kucinggggggggggg.best ngutuk yea??? (~.^)

bloggerman berkata...

sbelum accident tu ,tgn ko ktne,,he he,,,,amboi ,nakal nyerr

hafizm berkata...

tgn gua kat hp lah kan gua gah cari map dalm garmin...gua dak baik bkn mcm lu tul tak? haha

bloggerman berkata...

he he..caya caya,biasa la,org muda tk banyak ckit,,,kan kan.by the way,next time when women drive you should alert.meaning your hand always hold hand brake,gua slalu wt cmtu bila wife drive,walaupun dia ada lesen dh 15tahun,wa tk confident

hafizm berkata...

yea btooll..trima kasih..pas keta kluar bengkel nanti tgn gua akan stick pd hand breake...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...