Jumaat, 1 Oktober 2010

UAV Malaysia


Semasa aku menuntut diU, supervisor Final Year Project nak aku selesaikan masalah antenna pada UAV. Projek smart antenna untuk kegunaan UAV Malaysia adalah yang paling pening aku nak siapkan. Memang banyak factor kelemahan pasa UAV ini. 

Tapi aku saipkan part sebelum antenna dan part antenna junior aku pulak kena siapkan. Tapi aku sekarang tengah guide junior nih untuk buat satu electronically beam steerable antenna. Dan aku yakin antenna nih boleh ganti antenna UAV sekarang. Bawah nih ada sikit info pasal masalah UAV kita sekarang. 


"Apa sudah jadi dengan projek pesawat tanpa pemandu UAV yang diberi nama Aludra buatan Malaysia untuk digunakpakai oleh TUDM bagi tujuan peninjauan dan pengawasan sepanjang perairan Malaysia terutama di Sabah dan Sarawak ? Dilaporkan harga setiap satu Aludra ini ialah RM 1.5 Juta. Sebelum ini ianya mempunyai beberapa masalah ketika ujian penerbangan , antaranya jauh perjalanannya, kawasan radius dan juga jangka hayat penerbangan yang diperlukan bagi satu-satu operasi juga memerlukan landasan untuk berlepas.

Pada ketika ini Iran sudah pun memiliki pesawat UAV buatan sendiri yang berkuasa jet yang boleh terbang sejauh 1000 kilometer pada kelajuan 1000 kilometer sejam yang boleh digunakan sebagai pesawat pengebom yang diberi nama Karrar. Pesawat UAV Iran ini dibangunkan pada ketika negara tersebut dikenakan pelbagai sekatan. Foto Aludra dan Karrar pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/09/apa-sudah-jadi-projek-pesawat-tanpa.html

The latest failure is the Aludra UAV project which had not benefited the armed forces at all in terms of capability and capacity. It is such failure that Mindef do not even have the stomach to sign a production contract nor the instinct to kill it off for good measure. As usual the thing will drag on for a few years more before it will die natural death, leaving the armed forces so behind the technology curve when it comes to UAV even when other nations in the region are contemplating UCAVs! http://www.malaysiandefence.com/?p=1088

The Sungai Rambai Microlight Park here capped a milestone recently when it hosted the maiden test flight of the Fulmar SR08, Malaysia's latest multi-role unmanned aerial vehicle (UAV). The RM1.5mil UAV, designed and built by Unmanned Systems Technology Sdn Bhd (UST), was launched from a specially built two-man launch catapult. http://defensenews-updates.blogspot.com/2010/03/malaysia-today-march-6-2010-maiden.html

Pesawat UAV Fulmar bernilai kira-kira RM1.5 juta itu dikeluarkan oleh anak syarikat Composites Technology Research Malaysia Sdn. Bhd. (CTRM), Unmanned Systems Technology Sdn. Bhd. (UST) ALUDRA pernah diuji dalam Ops Pasir oleh Kementerian Pertahanan di Semporna, Sabah. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0213&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_04.htm

''Saya amat sukacita dengan kemampuan UAV buatan tempatan ini tetapi mungkin dalam waktu terdekat, kita boleh memperbaiki beberapa prestasi (UAV ini) yang melibatkan soal jauh perjalanannya, kawasan radius dan juga jangka hayat penerbangan yang diperlukan bagi satu-satu operasi.

''Kita perlu mengkaji beberapa pembaikan yang perlu dilakukan supaya ia sesuai dengan iklim tempatan, peredaran angin serta bentuk permukaan bumi,'' katanya selepas melawat Kem Sri Wangsa dan menyaksikan uji pandu pesawat UAV yang dikenali sebagai ALUDRA di sini hari ini.

Katanya, Malaysia memerlukan pesawat jenis UAV berkeupayaan tinggi seperti itu bagi melaksanakan tugas tinjauan yang meliputi kawasan pantai negara sepanjang 1,700 kilometer bagi memudah dan melicinkan tugas anggota ATB seperti tentera laut, darat, udara serta agensi penguatkuasaan lain mengambil langkah susulan. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0804&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_18.htm&arc=hive

Iran unveils the Karrar UCAV

Iran has unveiled its first domestically-manufactured long-range Unmanned Combat Air Vehicle (UCAV), in a ceremony marking Defense Industry Day in the country. The unveiling of the home-made drone, named Karrar (Striker) took place in the presence of Iran's President Mahmoud Ahmadinejad and a number of defense officials.The 4-meter long plane is claimed capable of delivering a military payload on bombing missions against ground targets. Jet powered (Tolue-4 or Tolue-5?), it is claimed to have a 1000 km range and a maximum speed of approximately 1000 kph. http://uskowioniran.blogspot.com/2010/08/iran-unveils-karrar-ucav.html

5 ulasan:

|niey| berkata...

giler susah projek.. sy dulu degree wat antenna guna simulation pakai CST jerk.. huhu

hafizm berkata...

niey wat antenne pe eh....?

kubing berkata...

aku buat heli UAV. kos dalam rm10k je.. itu pun microchip Inc sponsor. blh terbang jauh tp ada rule regulation plak kita xleh kawal benda terbang lebih dari 400 meter.

Khai Azuan berkata...

Truskan usaha anda...
Kepakaran rakyat tempatan amat dperlukan..

Unknown berkata...

apa dah jadi dengan projek ni sekarang?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...